Welsh Stadium "Cardiff City": historia ja ottelut

Cardiff City on yksi Walesin kahdesta Valioliigassa pelaavasta jalkapalloseurasta. Areena on ollut Cardiff Blues Rugby Clubin koti kolmen vuoden ajan sen avaamisesta.

Tiedot

Stadionin rakentaminen kesti kaksi vuotta ja päättyi keväällä 2009. Kaksi joukkuetta alkoi jakaa areenan kerralla. Ensimmäinen oli Cardiff City Football Club, joka muutti Ninian Parkista, joka oli ollut pääkaupunkiseuran koti 99 vuotta. Stadionin toiset omistajat ovat Cardiff Blues rugby club.

Areenan rakennuskustannukset olivat noin 50 miljoonaa puntaa. Arup oli arkkitehti. Kapasiteetti - 25 tuhatta paikkaa. Cardiff City -stadion on istumapaikkojen lukumäärällä mitattuna maan toiseksi areena, toiseksi vain Milleniumin, jonka kapasiteetti on 74,5 tuhatta katsojaa, jälkeen. Kesällä Cardiff City Stadium kunnostettiin, minkä jälkeen se alkoi majoittaa jopa 33,5 tuhatta fania.

Ensimmäiset pelit

Heinäkuun puolivälissä 2009 Cardiff ja Celtic pelasivat ystävyysottelunareenan ottelu. Cardiff City -stadionin virallinen debyytti tapahtui elokuussa 2009, kun Scunthorpe United tuli vierailemaan isäntien luona. Ottelu päättyi walesilaisten murskaavaan voittoon 4-0.

Saman vuoden marraskuussa Walesin maajoukkue vieraili stadionilla ensimmäistä kertaa pelaten ystävyysottelun Skotlantia vastaan. Ottelu päättyi walesilaisten 3-0 voittoon. Melkein vuotta myöhemmin Wales pelasi ensimmäisen virallisen pelinsä Cardiff Cityssä. Se oli ottelu Euro-2012-valinnan puitteissa. Brittijoukkue oli Bulgarian kilpailija.

Kuuluisia otteluita

Yksi ensimmäisistä suurista seuroista, jotka vierailivat Walesin seuran uudella areenalla, oli Manchester City. Peli oli Valioliigan toisella kierroksella. Ottelu päättyi Cardiff Cityn sensaatiomaiseen 3-2-voittoon. Toisen puoliajan alussa "kansalaiset" menivät johtoon, mutta muutamaa minuuttia myöhemmin walesilaiset tasoittivat, ja puoliajan lopussa Campbellin tupla toi joukkueelle suuren edun. Negredo asetti lopputuloksen pysäytysajalla.

Manchester United saapui Walesiin 12. kierroksella. Ottelu päättyi tasapeliin. 13. kierroksella Cardiff Cityn kilpailija oli Lontoon Arsenal. Tällä kertaa walesilaiset pelaajat eivät onnistuneet yllättämään grandeen. Ramseyn ahdinko ja Flaminin maali antoivat Gunnersille ylivoimaisen voiton.

Liverpool vieraili Cardiff Cityssä maaliskuussa. Ottelu pelattiin osana Valioliigan 31. kierrosta. Merseysiders oli yksi mestaruuden parhaista joukkueista ja haastaja tittelistä. Pelidebyytti Ottelu avasi maalin. Muutamaa minuuttia myöhemmin Saures palautti status quon. Ensimmäisen puoliajan puolivälissä Campbellin maali vei walesilaiset jälleen johtoon, mutta ennen taukoa Skrtel tasoitti jälleen maalin. Liverpool voitti toisen puoliajan 4-1 ja voitti ottelun 6-3.

cardiff city stadion cardiff city

Kauden 2013/14 viimeisellä kierroksella Chelsea vieraili Cardiff Cityssä menettäen mahdollisuutensa mestaruuteen muutamaa ottelua ennen Englannin mestaruuden päättymistä. London Grandista tuli viimeinen suuri seura, joka vieraili Walesin stadionilla. Ottelu päättyi Jose Mourinhon seurakuntien voittoon 2-1. Kauden lopussa Cardiff City, jonka päävalmentaja Ole Gunnar Solskjaer nimitettiin mestaruuden aikana, putosi mestaruussarjaan, eikä sitä ole koskaan ylennetty Englannin Valioliigaan kolmen kauden aikana.

UEFA Super Cup

Sivuttuaan 20. sijan Valioliigassa kaudella 2013/14 Cardiff putosi Englannin jalkapallon toiseen divisioonaan. Sen jälkeen klubin areenalle ei ole tullut yhtään maailmankuulua joukkuetta. Tämän olisi pitänyt muuttua sen jälkeen, kun Cardiff City valittiin isännöimään vuoden 2014 UEFA Super Cupin Real Madridin ja Sevillan välistä ottelua.

Otteluun osallistui 30 854 katsojaa, mikä on edelleen areenan ennätys. Välimies oli englantilainen tuomari Mark Clattenburg. Real Madrid voitti 2-0 Cristiano Ronaldon ahdin ansiosta.