Kuka voitti Stanley Cupin? Stanley Cupin historia

Sisällysluettelo:

Stanley Cup on arvostetuin jääkiekkopalkinto, joka jaetaan vuosittain National Hockey Leaguen voittajille. Mielenkiintoista on, että kuppia kutsuttiin alun perin "Hockey Challenge Cupiksi". Se on 90 cm:n maljakko, jossa on lieriömäinen pohja.

Kuinka pokaali syntyi?

Stanley Cupin kaiverrus

Ensimmäinen Stanley Cup oli täysin erilainen. Kanadan kenraalikuvernööri Frederick Arthur Stanley osti sen Lontoosta 10 guinealla (vastaa noin 50 dollaria). Se oli koristeellinen kulho, joka annettiin Kanadan amatöörien mestaruuden voittajalle.

Samaan aikaan Lord Stanley on jo vahvistanut useita tärkeitä sääntöjä tämän palkinnon myöntämiselle. Niiden joukossa on useita tärkeimpiä:

1. Kuppi ei ole voittajajoukkueen omaisuutta.
  2. Sen h altuunsa hakijoiden on tultava liigansa mestaruuden voittajiksi.
  3. Pokaali myönnetään ottelusarjan tuloksena jopa yhteen, kahteen tai kolmeen voittoon kilpailijoiden välisen sopimuksen mukaan.
  4. Stanley Cupin omistaja on velvollinen palauttamaan sen vahingoittumatta,heti järjestäjien pyynnöstä.
  5. Mestari voi lisätä muistomerkinnän, joka symboloi voittoa cupissa.

Vuosinamme joitakin näistä säännöistä noudatetaan edelleen, ja joihinkin on tehty suuria muutoksia.

Ensimmäinen cupin voittaja

Kuka voitti Stanley Cupin

Ensimmäistä kertaa koskaan Montrealin AAA-joukkue voitti Stanley Cupin. Tämä tapahtui vuonna 1893. Hän voitti Kanadan Amateur Hockey Associationin mestaruuden, jota pidettiin tuolloin maailman vahvimpana. On huomionarvoista, että pudotuspelivaihetta ei pidetty silloin, koska voittajat voittivat kaikki päämestaruuden aikana.

Pudotuspelit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1894. Finaalissa "Montreal AAA" tapasi "Ottawa Generals" -seuran ja voitti pistein 3:1, koska cup pelattiin yhteen voittoon asti, Montrealin jääkiekkoilijat tulivat Stanley Cupin voittajiksi. toisen kerran.

Muotoilun muutos

Stanley Cupin voittajat

Vuodesta 1915 lähtien NHL-mestari alkoi taistella Stanley Cupin hallintaoikeudesta Pacific Coast Hockey Associationin voittajan kanssa.

Taistelu käytiin kolmeen voittoon asti. Vancouver Millionaires ja Ottawa Senators ottivat yhteen ensimmäisessä tällaisessa yhteenotossa. Vancouver-seura voitti sarjan maalein 3-0.

On mielenkiintoista, että voittajaa ei aina voitu määrittää. Joten vuonna 1919 Montreal Canadiensin ja Seattle Metropolitansin välinen sarja peruttiin pisteillä 2:2.flunssaepidemian takia. Silloin maailman oli kohdattava niin kutsuttu espanjainfluenssa. Siitä tuli ihmiskunnan historian laajin influenssaepidemia, jolloin noin 500 miljoonaa ihmistä eli lähes kolmannes maailman väestöstä sai tartunnan. Eri arvioiden mukaan 50–100 miljoonaa ihmistä kuoli.

Moderni cup NHL-voittajalle

Tämä pokaali on kokenut paljon muutoksia näinä päivinä. Pelaajat saavat nyt kopion, jonka Carl Peterson teki vuonna 1964. Modernin pokaalin päällä on kopio alkuperäisestä kulhosta. Sen paino on 15 ja puoli kiloa ja korkeus lähes 90 senttimetriä.

70-luvulla NHL-osallistujaluettelo laajennettiin 16 joukkueeseen, sarjaa alettiin pitää 4 voittoon asti. Vuoteen 1993 asti oli järjestelmä, jossa joukkueet jaettiin 4 divisioonaan, joissa kussakin oli viisi tai kuusi seuraa. Näin ensin selvitettiin divisioonan mestari ja sitten konferenssin paras joukkue. Seuraavassa vaiheessa itse Stanley Cup pelattiin jo.

90-luvun puolivälissä liigaa laajennettiin jälleen. 6 divisioonaa ilmestyi, 8 klubia kustakin konferenssista alkoi pelata pudotuspelivaiheessa. Mielenkiintoista on, että vuonna 2012 NHL palasi jälleen neljän divisioonan järjestelmään.

Ennätystiimit

Montreal Canadiens

Eniten Stanley Cupin voittaneiden joukkueiden joukossa ainoa johtaja on Montreal Canadiens. Tämä joukkue on pelannut finaalissa 33 kertaa ja voittanut pokaalin 24 kertaa. Totta, viimeisen kerran hetuli parhaaksi pitkään aikaan, vuonna 1993. Sen jälkeen en ole koskaan pelannut edes finaalissa.

Toisella sijalla tässä Detroit Red Wingsin kunnialuokituksessa. Ensimmäisen kerran he voittivat Cupin vuonna 1936, sen jälkeen he ovat voittaneet NHL:n vielä 10 kertaa ja hävinneet 13 kertaa finaalisarjassa. He juhlivat menestystä viimeksi vuonna 2008.

Kolmannella sijalla on Toronto Maple Leafs -seura, joka voitti cupin jopa useammin kuin Detroit (13 kertaa), mutta osallistui finaaliin vain 21 kauden jälkeen. Lisäksi heidän menestyksensä ovat kaukaisessa menneisyydessä, heistä ei ole tullut National Hockey Leaguen voittajia vuoden 1967 jälkeen.

Pittsburgh Penguins kohtasi Nashville Predatorsin viimeisimmässä finaalissa vuonna 2017. Paras neljästä -sarjassa Pittsburgh aloitti kahdella kotivoitolla, 5-3 ja 4-1. Kentällään päästyään "Nashville" tarttui aloitteeseen ja tasoitti sarjan pisteet (5:1 ja 4:1). Joukkueen viides ottelu pelattiin uudelleen Pittsburghissa, jossa isännät voittivat enemmän kuin varmana - 6:0.

Mahdollisuus tasoittaa sarjassa "Nashvillessä" ilmestyi hänen kenttään. Peli osoittautui erittäin itsepäiseksi, kun kolmanteen erään asti maalia ei avattu kertaakaan. Vasta 59. minuutilla Pittsburghin hyökkääjä Patrick Hernkvist teki pelin ensimmäisen maalin. Nashville korvasi maalivahtia välittömästi kuudennella ulkokenttäpelaajalla tasatakseen pelin, mutta sai sen sijaan toisen tyhjän maalin, jonka teki toinen ruotsalainen Carl Hagelin.

Pittsburghille tämä voitto oli viideshistoriassa ja toinen peräkkäin.

Ennätyssoittimet

Henri Richard

Stanley Cupin voittaneiden jääkiekkopelaajien joukossa ainoa johtaja on legendaarinen kanadalainen Henri Richard. Hän voitti tämän pokaalin peräti 11 kertaa. Se tapahtui ensimmäisen kerran vuonna 1956 ja viimeisen kerran vuonna 1973. Richard oli lyhyt (vain 170 senttimetriä), josta hän sai lempinimen Pocket Rocket. Hän voitti kaikki 11 mestaruuttaan Montreal Canadiensissa.

Hän lopetti uransa vuonna 1975 39-vuotiaana. Siihen mennessä hän oli pelannut 1 256 ottelua, joissa hän teki 1 046 pistettä, 358 maalia ja antoi 688 syöttöä. Kiitokseksi omistautumisestaan seuralle ja v altavasta panoksestaan joukkueen menestykseen Canadiens on jättänyt Richardin pelipaidan eläkkeelle.

Venäläisistä jääkiekkopelaajista useat pelaajat voittivat Stanley Cupin kolme kertaa kerralla. Nämä ovat Sergei Fedorov, Igor Larionov, Sergei Brylin ja Evgeni Malkin, joiden ura Pittsburghissa on vielä kesken, joten hän voi rikkoa tämän ennätyksen. On huomattava Vjatšeslav Fetisovin saavutus, joka voitti Cupin kahdesti Detroit Red Wingsin pelaajana ja vuonna 2000 New Jersey Devils -joukkueen valmentajana.