Skier Northug Petter: elämäkerta, saavutukset ja mielenkiintoisia faktoja

Sisällysluettelo:

Northug Petter on kuuluisa norjalainen hiihtäjä. Hänellä on lukuisia palkintoja ja ennätyksiä. Hän tuli maailmanmestariksi 13 kertaa, voitti olympialaiset kahdesti. Maailmanmestaruuskilpailuissa hänestä tuli ehdoton ennätys, joka on onnistunut voittamaan kaikki kuusi lajia. Hänestä tuli myös kaksinkertainen maailmancupin voittaja, ja hän sai epävirallisen suksien kuninkaan tittelin. Kaksi kertaa Norjan parhaaksi urheilijaksi. Vastustajat tuntevat hänet ainutlaatuisesta kyvystään kiihtyä maaliin ja saavuttaen voiton voimakkaalla nykäyksellä. Hän menestyy erityisesti luistyylissä.

Hiihtäjän elämäkerta

northug petter

Northug Petter syntyi vuonna 1986. Hän syntyi Norjassa Musvikin kaupungissa Nur-Trendelagin maakunnassa. Hän aloitti uransa ammattilaisurheilussa osallistumalla mantereen kilpailuihin. Erityisesti hän saavutti menestystä Skandinavian kilpailuissa ja saavutti tiensä palkintokorokkeelle seitsemän kertaa. Hänelle menestyneimmät olivat takaa-ajokilpailut ja 15 kilometrin lähdöt.

Nortug Petter debytoi maailmancupissa kaudella 2005/2006. Hän teki debyyttinsä sprintissä, joka pidettiin Drammenissa. Northug Petter sijoittui 35. Samaan aikaan hän jatkoi osallistumistaan rinnakkain Skandinavian kilpailuihin. Kauden lopussailmoitettiin virallisesti, että hän sai paikan maajoukkueeseen.

Samaan aikaan Nortug voitti ensimmäisen voittonsa ensimmäisellä maailmancup-kaudellaan. 8. maaliskuuta 2006 hän sijoittui ensimmäiseksi skiathlonissa Falunissa, Ruotsissa. Hän jätti taakseen kaksi saksalaista - Tobias Angererin ja Axel Teichmannin.

Northug Petter sijoittui toiseksi kyseisen kauden viimeisessä kilpailussa. Samassa skiathlonissa hän menetti voiton ja hävisi maalissa alle neljä sekuntia ruotsalaiselle Matthias Fredrikssonille. Kaiken kaikkiaan hän päätti ensimmäisen maailmancup-kautensa 15. sijalla.

Tulevaisuuden tähti

petter northug henkilökohtainen elämä

Tulevaisuuden tähti – näin monet toimittajat kutsuivat Nortugia hänen urheiluuransa alussa, eivätkä he epäonnistuneet. Useat hiihtovälinevalmistajat kilpailivat hänen kanssaan sopimuksesta kerralla. Voiton tässä yhteenotossa voitti Fisher. Tuolloin Nortug oli vielä juniori, mutta siitä huolimatta hänen sopimuksensa sisältyi tariffi. Tällaista ei ole koskaan ennen tehty nuorelle urheilijalle. Hinta kerrottiin viidellä edellyttäen, että Nortug johtaa Norjan maajoukkueen maailman eliittiin vuoden 2007 loppuun mennessä.

Vuonna 2006 talviolympialaiset pidettiin Torinossa, Italiassa, mutta Nortug ei ollut mukana maajoukkueessa. Skandinaavit voittivat kolme hopeaa ja yhden pronssia. Tätä suoritusta pidettiin epäonnistuneena. Sitten monet, kuten Nortug itse, ihmettelivät, miksi häntä ei viety olympialaisiin.

Ensimmäinen suuri menestys saavutti hänelle MM-kisoissa, jotka pidettiin vuonna 2007 Sapporossa, Japanissa. Nortug voitti viestin. Ja kaksi vuotta myöhemminTšekki Liberec voitti ensimmäisen kultamitalinsa MM-kisoissa yksilökilpailussa. Norjalainen sijoittui takaa-ajossa ykköseksi 15 kilometriä klassiseen tyyliin ja sitten saman verran luistelussa. Loistava voitto siinä kilpailussa tunnustettiin yhdeksi Petter Northugin parhaista sijoituksista.

Kuninkaallinen vuosi

petter northug ja carolyn

2010 oli Nortugille todella loistava vuosi. Kauden päätteeksi hän voitti maailmanmestaruuden ensimmäistä kertaa urallaan. 9 kertaa Nortug tuli maaliin ensimmäisenä, vielä 6 kertaa hän oli toinen ja kerran sijoittui kolmanneksi. Ainoastaan tšekki Lukas Bauer, josta tuli kokonaiskilpailun toinen, onnistui saamaan hänet näyttämään kamppailusta. Mutta todellisuudessa taistelua ei ollut, koska Northugin etu oli 600 pistettä.

Samana vuonna norjalainen voitti voiton olympialaisissa Vancouverissa, Kanadassa. Vaikka aluksi kaikki meni pieleen. Nortug sijoittui 15 km vapaauinnissa 41. sijalle ja oli takaa-ajon kärjessä, kunnes jäi viimeisellä nousulla jälkeen ja sijoittui vain 11.

Mutta 50 km:n yhteislähdössä maaliviivalla hän onnistui ohittamaan saksalaisen Axel Teichmannin kolmella sekunnin kymmenesosalla ja voitti ensimmäisen olympiakultamitalin.

Viestissä Nortug juoksi viimeisellä vaiheella aloittaen matkan neljänneltä paik alta. Hän onnistui ohittamaan johtajat, mutta siihen mennessä ruotsalainen Markus Hellner irtautui takaa-ajoistaan, joten norjalaiset voittivat hopeaa.

Loppusprintissä Nortug taisteli kaksi venäläistä Nikitaa vastaanKryukov ja Alexander Panzhinsky, häviämässä heille ja voittamalla pronssia.

Viimeisessä joukkuesprintissä Nortug voitti toisen olympiakullan parina Øystein Pettersenin kanssa. Norjan joukkueelle se oli voitokas olympialaiset, jossa he sijoittuivat murtomaahiihdon kokonaispisteissä.

Toinen MM-voitto

petter northug paras viimeistely

MM-kisoissa 2010/11 Nortug menetti voiton sveitsiläiselle Dario Colognierille ja sijoittui toiseksi. Kaudella 2011/12 hän tuli kolmanneksi, mikä antoi Kölnille mahdollisuuden tehdä kultaisen tuplauksen. Vasta kaudella 2012/13 hän sai takaisin planeetan vahvimman hiihtäjän tittelin.

Yleissijoituksessa hän ohitti sveitsiläisen Dario Colognierin, joka oli tällä kertaa kolmas, ja venäläisen Alexander Legkovin, joka sijoittui toiseksi. Hänen lopullinen etunsa oli lähes 200 pistettä lähimmästä takaa-ajajasta.

Toinen olympiavoitto

hiihtäjä northug petter

Mutta hänen uransa toiset olympialaiset epäonnistuivat. Aluksi hän jätti klassisen tyylin 15 km:n kilpailun väliin. Sitten hän epäonnistui skiathlonissa ja sijoittui vain 17.

Kisassa 50 kilometriä yhteislähdöstä sijoittui 18. sijalle. Nortug oli lähimpänä olympiamitalia viestissä. Hän juoksi jälleen viimeisellä osuudella. Mutta tällä kertaa hän ei pystynyt kuromaan umpeen maanmiehensä kilpailun alussa luomaa kuilua. Nortug toi norjalaisen joukkueen neljännelle sijalle, lähes 40 sekuntia Ranskan Ivan Bouatea jäljessä.

Freestyle-sprinttikilpailussa Northug yllättäenhävisi välierissä, ja olympialaisten viimeisenä päivänä Ola Vigen Hattestadin kanssa hän tuli vain neljänneksi miesten joukkuesprintissä. Lopulta hän ei onnistunut voittamaan yhtään mitalia, mutta tämä ei estänyt hänen joukkuettaan voittamasta murtomaahiihdon kokonaiskilpailua.