Urheilun mestari Stanislav Zhuk: elämäkerta, urheilusaavutukset ja henkilökohtainen elämä

Sisällysluettelo:

Anonim

Jääkeisari, vastahakoinen Stanislav Zhuk toi maansa 139 kansainvälistä palkintoa, mutta hänen nimensä ei koskaan päässyt Sports Stars -hakemistoon. Taitoluistelijana ja myöhemmin menestyneenä valmentajana hän kasvatti mestareiden sukupolven. Kolminkertainen lampaannahkainen turkki, kumppaneiden synkronointi, neljän kierroksen hyppy - nämä ovat vain joitakin kihara elementtejä, jotka kuuluisa Neuvostoliiton valmentaja Stanislav Alekseevich Zhuk keksi ja toteutti jäällä. Hänellä oli oma järjestelmä, jonka avulla hän pystyi kasvattamaan teknisesti koulutettuja luistelijaa ulkopuolisista.

Lapsuus ja elämäntyö

Zhuk Stanislav Aleksejevitš, tuleva Neuvostoliiton urheilijoiden laadun takaaja, syntyi Uljanovskissa vuonna 1935. Hänen tätinsä Claudia Andreeva kuvaili lasta täysikokoiseksi taaperoksi, jolla on vinot jalat. Lapsen luonne oli ystävällinen, mutta jo lapsuudesta lähtien temperamentti ja energia ilmenivät. Ulkonäkö oli aiheena pilkan kohteeksi ikätovereiden keskuudessa, joten suurelle urheilutulevaisuudelle ei ollut edellytyksiä.

Stanislav Zhuk

Kun perhe muutti kotikaupungistaan Leningradiin, Stanislav tuli urheiluopistoon parantaakseen terveyttäänAloitin luistelun. Jossain vaiheessa piti käydä figuurikilpailuja, ja yksi pariskunnista, jonka he aikoivat lähettää kilpailuun, ei päässyt lähtemään häneen sairastuneen kumppanin vuoksi. Sitten he pyysivät korvaamaan toveri Stanislavin. Hän esiintyi loistavasti tuntemattoman kumppanin kanssa, ja pari voitti palkinnon. Sen jälkeen taitoluistelusta tuli Stanislav Aleksejevitšin suosikki.

Taitoluistelun historia

Talviurheilu Venäjän v altakunnassa ilmestyi Pietari Suuren alaisuudessa, kun hän toi osav altioonsa näytteitä luistimista. Keisarista tuli ensimmäinen venäläinen taitoluistelija.

Vuonna 1886 Pietarissa järjestettiin miesten kansainvälinen turnaus - ensimmäinen pikaluistelun maailmanmestaruus. Kilpailun tulosten mukaan voittajien joukossa ei ollut venäläisiä, mutta tästä tuli eräänlainen tauko ennen saavutusten alkua.

1903 - maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin jälleen Pietarissa. Ensimmäistä kertaa ehdotettiin jakoa miesten, naisten ja pariluisteluihin. Vuoden 1903 kilpailuissa ei ollut yhtään naista, mutta miesten joukossa ehdettiin osallistuja Venäjältä. Nikolai Panin-Kolomenkin voitti toisen sijan. Ja vuonna 1908 Nicholas voitti olympialaiset.

Tämä saavutus merkitsi lähtölaskentaa seuraavaan palkintoon, joka myönnettiin 50 vuoden jälkeen.

Maailman ensimmäinen monimutkainen kihara elementti

Vuonna 1957 Nina ja Stanislav Zhuk voittivat hopeaa EM-kisoissa. Myöhemmin heidän valmentajansa Petr Petrovich Orlov toi esityksen vaikeimman elementin. Stanislav päänsä yli joutui nostamaan ojennetuilla käsivarsillaNina. Ensimmäistä kertaa pariskunta osoitti vaikeaa, teknisesti valmisteltua liikettä vuoden 1958 EM-kisoissa, mutta välimiehet pitivät sitä hengenvaarallisena eivätkä laskeneet sitä - luistelijat saivat jälleen hopeaa.

Zhuk Stanislav Alekseevich

Myöhemmin kyvystä nostaa kumppania ojennetuilla käsillä tuli taitolento urheilijoiden keskuudessa, ja jokainen pari aikoi toistaa tämän noston.

Mestaruuskilpailut ja epäreilu erotuomari

Nina ja Stanislav olivat Orlovin ensimmäinen tähtipari. Heidän kilpailijansa urheilussa, mutta ystävät elämässä, olivat tunteellisia, harmonisia Oleg Protopopov ja Ljudmila Belousova. Vuosina 1958–1960 Beetles voitti EM-hopeaa. Miksei kultaa? Loppujen lopuksi pariskunta on aina esittänyt urheilullisesti vaikeimmat numerot.

Stanislav Alekseevich Zhukin elämäkerta

“Kuvioidut elementit ovat tiikereitä, jotka on kesytettävä, pakotettava työskentelemään kouluttajan hyväksi. Urheilussa voitto kuuluu niille, jotka työskentelevät mahdottoman partaalla , kirjoitti Zhuk Stanislav Alekseevich. Euroopan mestaruuskilpailut 1958: Tuomaristo kritisoi paria Ninaa ja Stanislavia, ja heitä syytettiin akrobaattisilla sketseillä. Seuraavana vuonna Zhuki yksinkertaisti esitystä, ja pari, joka toisti viime vuoden elementtejä Ninan ja Stanislavin, sijoittui ensimmäiseksi. 1960 - tuomarit eivät taaskaan antaneet Neuvostoliiton urheilijoiden kiivetä palkintokorokkeen korkeimmalle tasolle, tällä kertaa he sanoivat, että luistelijat eivät olleet tarpeeksi taiteellisia.

Valmentajanuran alku

Stanislav Alekseevich Zhuk, elämäkertajoka on täynnä haluttomuutta totella ketään, hän päätti 60-luvun alussa kouluttaa itsenäisesti tulevia mestareita. Ensimmäiset, joille hän opetti urheilunumeroita, olivat hänen kilpailijansa - Protopopov ja Belousova, joiden päävalmentaja oli I. B. Moskvin. Pariskunta, joka ei ollut aiemmin voittanut palkintoja, nousi ensimmäistä kertaa EM-sarjan toiseksi.

Stanislav Alekseevich Zhuk urheilusaavutukset

Samaan aikaan Stanislav Zhuk koulutti sisartaan Tatjanaa. Ensimmäisen kumppaninsa Alexander Gavrilovin kanssa he voittivat Neuvostoliiton mestarien tittelin. Kun kaksikko hajosi, Stanislav löysi nopeasti korvaajan Gavriloville. Heistä tuli lupaamattomia muiden valmentajien Alexander Gorelikin mukaan. Urheilijat tällaisessa onnistuneessa tandemissa alkoivat voittaa palkintoja mestaruuskilpailuissa. Mutta he eivät ottaneet kultaa, vaan hopeaa. Protopopovin ja Belousovan kunnian aika on tullut. Ensimmäiset paikat jakoivat tuomarit tälle parille.

Kalinka voiton hymninä

Urheilun mestari Stanislav Zhuk osasi kasvattaa voittajia opiskelijoista, joissa muut valmentajat eivät nähneet tulevaisuutta. Tällä tavalla hän testasi itsensä ammattitaitonsa suhteen. Irina Rodnina on yksi niistä oppilaista, joissa Stanislav näki tulevan mestarin.

Muuten, ajatus pitkän luistelijan ja pienen herkän kumppanin yhdistämisestä kuuluu Zhukille. Urheilija, jonka Stanislav näki Irinan vieressä, oli Aleksei Ulanov.

urheilun mestari stanislav zhuk

Vuonna 1969 luistelijat kilpailivat Neuvostoliiton mestaruuskilpailuissa, mutta voittivat vain pronssia. Voitto meni jälleen Protopopov ja Belousova. SiinäSamana vuonna tapahtui ihme: Rodnina ja Ulanov saavuttivat ensimmäisen sijan Euroopan kilpailuissa Saksassa. Urheiluviranomaiset, valmentajat yllättyivät epämiellyttävästi tästä mestaruuden tuloksesta, koska kukaan ei uskonut pariin, paitsi Stanislav Alekseevich. Urheilijoiden lukumäärä esitettiin kansanlaululle "Kalinka". Tämän mestaruuden jälkeen siitä tuli voiton hymni.

Stanislav Alekseevich Zhuk: urheilusaavutukset ja henkilökohtainen elämä

Kun kuuluisa pariskunta Rodnina - Ulanov oli jo eron partaalla (Aleksei päätti esiintyä toisen kumppanin kanssa), Stanislav Alekseevich pyysi kumppaniaan esiintymään vielä kerran Kanadan MM-kisoissa. Joten vuonna 1972 luistelijat luistelivat ohjelmaa, ja Irina meni jäälle aivotärähdyksen kanssa harjoittelun loukkaantumisen jälkeen, ja hänestä tuli voittaja. Sen jälkeen Rodnina aikoi jättää urheilun, mutta Zhuk löysi hänelle heti uuden kumppanin (A. Zaitseva) ja teki uuden tähtidueton.

Vuonna 1973 Bratislavassa luistelijat suoriutuivat erinomaisesti, ja musiikin pysähtyessä teknisistä syistä urheilijat luistelivat ohjelmaa täydellisessä hiljaisuudessa. Tämä esitys oli MM-kisojen huippu.

Stanislav Zhuk teki taitoluistelusta tunnusmerkkinsä maassa ja voitti 67 kulta-, 34 hopea- ja 35 pronssia.

Nina Bakshueva, Stanislavin entinen kumppani, tuli hänen vaimokseen. Avioliitto kesti 20 vuotta. Heillä oli tyttö nimeltä Marina. Stanislav haaveili myös tekevänsä hänestä mestarin, mutta tyttö kiinnostui balettista ja meni töihin teatteriin.

Kalastus oli Stanislav Aleksejevitšin toiseksi suosikkilaji. Kun oli aika lähteäharjoittelemalla urheiluleirillä Zhuk meni kalastamaan ja keitti sitten oppilailleen herkullista kalakeittoa.